top of page

SOLARIUMI on laite, jota käytetään ultraviolettisäteilyä kosmeettisiin ja tai lääketieteellisiin tarkoituksiin. Laitteessa käytetään loisteputkia, joista tulee yleensä UVA-säteilyä, nykyisin myös UVB-säteilyä. Loisteputket on yleensä asetettu kahdeksi kanneksi, joista alimmaisella maataan ja joista toinen lasketaan päälle. 
Solariumista saatava säteily saa aikaan keinotekoisen rusketuksen. Tämä rusketus ei kuitenkaan suojaa ihoa palamiselta, koska se jättää ihon ohueksi. Vanhemmissa solariumeissa ei muodostu D-vitamiinia, mutta joissakin uudemmissa solariumeissa on myös D-vitamiinisynteesin vaatimat, UVB-säteilyä tuottavat lamput. Solarium parantaa eräitä ihovaivoja kuten psoriasista, mutta solariumin säännöllinen käyttö lisää ihosyövän riskiä. Liiallinen solariumissa käyminen vanhentaa ihoa.

Solariuminkäyttäjän tärkeää muistilista:

*Solariumissa ei pidä koskaan olla niin pitkään, että iho punoittaa käynnin jälkeen. Ole ensimmäisillä käyntikerroilla erityisen varovainen, etenkin ellei ihosi ole ennestään ruskettunut. Viisi minuuttia on useimmille sopiva aloitusaika. Säädä käyntiaika aina ihosi sietokyvyn mukaan.

*Noudata laitteen käyttöohjeita ja ole solariumissa enintään niin pitkään kuin käyttöohjeessa suositellaan. Solariuminpitäjän on annettava käyttöohjeet asiakkaalle pyytämättä.

*Älä ota aurinkoa samana päivänä, kun käyt solariumissa.

*Ensimmäisten käyntien jälkeen älä mene valoon uudestaan 48 tunnin kuluessa mahdollisten sivuvaikutusten huomioimiseksi.

*Käytä aina silmiensuojaimia. Silmien kiinnipitäminen ei anna riittävää suojaa solariumin voimakkaalta UV-säteilyltä.

*Älä käy solariumissa lääkehoidon aikana neuvottelematta lääkärisi kanssa. Tietyt lääkeaineet lisäävät ihon valoherkkyyttä.

*Ihosairauksia ei kannata yrittää hoitaa itse solariumissa. Kysy neuvoa ihotautilääkäriltä. Lääketieteellistä käyttöä varten on erityisiä UV-hoitolaitteita.

*Tarkkaile ihoasi ja käy lääkärissä, jos ihollasi oleva luomi alkaa kutista, vuotaa verta, kasvaa tai muuttuu ulkonäöltään. Mahdollisuus parantua ihosyövästä on sitä parempi, mitä aikaisemmassa vaiheessa tauti todetaan.

*Poista kaikki kosmetiikka ennen solariumiin menoa. 

*Käytä solariumissa rusketuksessa rusketusvoidetta. Se suojaa ihoa ja edistää ihon tasaista ruskettumista. Ja rusketus kestää pidempään. Tarjoamme laajan valikoiman 15ml, 150ml ja 200ml rusketusvoiteita.

*Solariumissa voi käydä korkeintaan 20 kertaa vuodessa.

 

Tulokset:

*Yhdellä käyntikerralla ei itseään ruskeaksi saa. Syvemmän rusketuksen saamiseksi käyntikertoja on oltava useita ihotyypistä riippuen. 
*Solariumkäynnin jälkeen ei tulisi käydä suihkussa kolmeen tuntiin, sillä se heikentää lopputulosta. Rusketus syvenee vielä jonkun aikaa käyntikerran jälkeenkin.

*Pysyvän ja terveen rusketuksen saamiseksi vaaditaan kuitenkin malttia. Ihonsa polttaminen liian pitkällä käyntikerralla tai liian usein toistuvilla käynneillä ei ole viisasta. Solariumissa käynti on yhtä vaarallista tai vaaratonta kuin auringonottokin. 

Solariumia ei pidä käyttää, jos:

*olet alle 18-vuotias

*ihosi on tällä hetkellä palanut

*palat helposti auringossa

*olet lapsena palanut auringossa usein

*et rusketu auringossa

*ihosi on vaalea tai pisamainen

*ihollasi on paljon luomia

*sinulla tai lähisukulaisellasi on ollut ihosyöpä

*käytät valolle herkistävää lääkettä tai kosmetiikkaa.

bottom of page